Monday, May 15, 2017

Vài buildings mới xây ở Thành Đô, TQ

New Century Global Center opens in China





Chengdu Greenland Tower by Smith and Gill

Construction starts on Smith and Gill's ice-inspired skyscraper for ChengduChengdu Greenland Tower by Smith and Gill

Chengdu Greenland Tower by Smith and GillThe Greenland Tower Chengdu was designed by Adrian Smith and Gordon Gill – the former SOM architects responsible for both the Burj Khalifa and the forthcoming Kingdom Tower – and is set to become the tallest building in south-western China.Chengdu Greenland Tower by Smith and GillChengdu Greenland Tower by Smith and Gill
Chengdu Greenland Tower by Smith and Gill
Chengdu Greenland Tower by Smith and GillSliced Porosity Block by Steven Holl ArchitectsProduced by filmmakers Spirit of Space, the architectural tour begins with the approach route into the public plaza, which is surrounded by the five towers of the scheme and sits above a shopping centre.
Sliced Porosity Block by Steven Holl Architects
The movie shows the daily activity in this plaza, where three staggered terraces feature seating areas, trees and large pools of water.  In the first of the two movies Steven Holl explains that he designed this space first, then added the architecture around it.
Sliced Porosity Block by Steven Holl Architects
Spirit of Space previously filmed two movies about the Steven Holl's Daeyang Gallery and House, an underground gallery with a pool of water underneath. See more movies by Spirit of Space on Dezeen.
Architectural photography is by Hufton + Crow.

New Century Global Center opens
New Century Global Center opens

Capable of housing 20 Sydney Opera Houses or three Pentagons in its staggering 1.7 million square-metre interior the New Century Global Centre in Chengdu opened its doors on 1 July 2013.
The colossal 18-storey glass and steel superstructure has a wavy roof and is built above a new metro station. The building is 500 metres long, 400 metres wide and stands 100 metres high.

New Century Global Center opens
New Century Global Center opens

A 65 metre-high lobby covering 10,000 square metres greets visitors as they enter the centre. Visitors will then find the Paradise Island Oceanic Park, with a 400 metre sandy beach and the world's largest indoor LED screen that projects images of seascapes and horizons.
There is also one of China's largest shopping malls, a 14-screen Imax cinema, an Olympic-sized ice rink, two five-star hotels and a central business tower with 720,000 square metres of office space.
Here's a 15-minute promotional video about the centre:
The New Century Global Centre sits directly opposite the 500,000 square-foot Chengdu Contemporary Arts Centre by Zaha Hadid Architects. The arts centre comprises three auditoria, an art museum, exhibition space and conference centre, plus restaurants, bars and shops.

New Century Global Center opens
New Century Global Center opensItalian architects Massimiliano and Doriana Fuksas have won a competition to build a cultural complex in Chengdu, China, with designs for spiralling buildings inspired by the city's ancient emblem.Shanghai studio Archi-Union used differently sized bricks to make waves across the exterior of this restaurant and members' club at a cultural heritage park in Chengdu, China (+ slideshow).
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
The architects used an algorithm to specify nine different brick types, which were laid by hand to create the wave-like texture across each wall.
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
Sloping roofs visually divide the longitudinal building into separate blocks and their curving shapes were designed by Archi-Union to reference mountains and rivers, as well as a typical form in Chinese architecture.
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
"The Lan Xi Curtilage is an interpretation of traditional Chinese architecture through the language of digital fabrication methods," Archi-Union's Crisie Yuan told Dezeen.
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
The restaurant and private club are positioned on opposite sides of a central courtyard, where pathways divide the lawn and dictate routes towards different rooms.
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
The Lan Xi Curtilage is located at the International Intangible Cultural Heritage Park, which plays host to a biennial festival dedicated to language, music, dance, storytelling, carnivals and rituals.
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
Earlier this year Archi-Union also completed a teahouse and library with twisted concrete walls.
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
Above: ground floor plan - click above for larger image
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
Above: first floor plan - click above for larger image
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
Above: roof plan - click above for larger image
Photography is by Shen Zhonghai.
Here's some more information from Archi-Union:

The Lan Xi Curtilage
The spatial layout of this project represents a new interpretation of a traditional South China Garden. The multiple layouts of the longitudinal residence and courtyard reflect a hierarchical and multi-dimensional spatial pattern of traditional gardens. The silhouettes of the building's roof embody rolling mountains and rivers, and also function as metaphor of the traditional Chinese sloping roof culture.
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
Above: courtyard concept diagram - click above for larger image
The design of the ripple wall derived from a digital interpretation of water, a flexible yet natural conception. We developed an algorithm that mimicked the transient behavior of water, which could be frozen in time allowing a literal architectural expression of its transient behavior. We adapted this algorithm to process a traditional building material, blue bricks, in a staggered joint pattern, in the same way as it produced a surface before, creating a bonded brick pattern with the intrinsic dynamics of water, and providing a light and transparent effect as well as structural walls.
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
Above: brickwork pattern diagram - click above for larger image
The design focuses on developing an artistic pattern as well as on creating a feasible fabrication pattern. As a robotic arm was not available to lay the bricks automatically due to financial constraints, the masonry had to be completed manually in order to match the rigorous schedule of the three month construction period. Five kinds of brick joint template were devised and the joint gradient was achieved through the permutation and classification of the five template values, which were translated to a simple brick-laying schedule. The finished building is testament that light and shadow playing across the façade embody the dynamic effects of water. A careful combination of digital design and lo-tec fabrication to actualize digital fabrication exactly reflects the combination of digital technologies and local materials and fabrication.
The Lan Xi Curtilage by Archi-Union
Above: roof structure diagram - click above for larger image
Location: International Intangible Cultural Heritage Park, Chengdu, China
Client: Chengdu Qingyang Suburb Construction & Development Co., Ltd.
Area: Approx 4000m2
Design: June, 2008 - March, 2009
Construction: April, 2010 - October, 2011
Architect: Philip F. Yuan / Archi-Union ArchitectChengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Zaha Hadid Architects have unveiled their design for the largest cultural building in China, to be located in Chengdu in Sichuan Province.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
The Chengdu Contemporary Art Centre will comprise three auditoria, an art museum, exhibition space and conference centre, plus restaurants, bars and shops.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
The facade will be covered in criss-crossing louvres to provide shade from the sun.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
The following information is from Zaha Hadid Architects:

CHENGDU CONTEMPORARY ART CENTRE [CHENGDU, CHINA]
The result of an international design competition in 2007, Chengdu Contemporary Art Centre will be a new cultural destination for Sichuan Province and will provide Chengdu with an unprecedented collection of world-class arts, performance, leisure, and congress venues.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
CCAC will be a regional art and music centre of international standing. CCAC accommodates three auditoria, an art museum, an exhibition centre, a conference centre, a learning centre, bars, restaurants and shops. The largest of the three halls, a multifunctional theatre, seats up to 2,000 people.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
The second hall caters for lyrical theatre and music events, with a seating arrangement of up to 870 people. The third auditorium will be used as a music hall. Designed for natural acoustic, this hall will provide space for an audience of up to 1,000.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
The conference centre comprises 8,000m2, which can be separated into 16 equal and independent accessible conference rooms. A flexible 10,000m2 exhibition centre is located at the main entrance level.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
The art museum comprises approximately 15,000m2 net exhibition area which is located below the roof and will take advantage of natural lit exhibition spaces. Our design aims to resolve the complexities of the programme, while combining spatial clarity with the design of a unique and iconic structure.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
The undulating building geometry suggests a rolling landscape, inspired by the topography of Sichuan Province. CCAC’s elongated design will contrast the vertical tower structures surrounding the site. Its soaring aerodynamic shape and Yin Yang like shape evokes traditional Chinese symbols.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
The new building is characterised by its aerodynamic geometry and flexible performance spaces. Adjacent to CCAC, extensive new landscaping is designed to strengthen the links with the urban fabric. The design of the space adjacent to the building is an integral part of the architectural design.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
Our proposal for the 140,000m2 landscape area complements the exhibition building and creates a welcoming public realm within a diffuse and peripheral surrounding. Our proposal for the new Chengdu Contemporary Art Centre is a unique structure with a strong sense of identity and character. From afar, it is highly identifiable and offers a strong image and orientation.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
Built in close proximity to Chengdu City Centre, this scheme for a 200,000m2 performance, arts, and congress complex will consolidate Chengdu’s reputation as a cultural destination while providing an iconic architectural image for the city.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
The architectural concept has been developed in response to articulate the client’s programme and the urban parameters. CCAC thereby forms a graceful, iconic landmark for the city of Chengdu.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
The concept for CCAC is to use the most advanced architectural and engineering technologies in response to the brief, to create a visually striking new landmark that will act as a gateway to the city. With its informal atmosphere and unrivalled views out across the landscaping, CCAC should become one of the city’s great social spaces as well as a regional cultural centre of international standing.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
Zaha Hadid Architects design concept originates from an understanding of the urban dynamics and the client’s programme. Rising to a height of 70 meters, the building’s undulating form creates its own distinctive profile within an emerging cluster of tall buildings. In contrast to the neighbouring high-rise buildings, the 470m elongated structure extends almost parallel to Tianfu Avenue.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
Metaphorically speaking, the building’s elongated, curvilinear shape appears like a rolling landscape, inspired by the topography of Sichuan Province. The undulating shell has been designed in response to articulate the programme. Geometrically speaking, the shape has been derived by twisting a rectangular tube, creating three distinct programmatic areas. The lowest part, the centre of the building, accommodates the main atrium. The head to the north accommodates all performance and art related areas. The tail to the south accommodates the conference centre and the exhibition centre.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
Adjacent to the building, over 60 per cent of the remaining site is given over to parkland; the informal planting of mature trees creates the impression of a wooded environment adjacent to the eastern site border. The structure is set back from the street to create a generous public realm. The building complements the opposite Aquarium, creating an urban plaza with a central fountain.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
A water amphitheatre forms the focus of the site northern edge. The use of an orthogonal, repetitive plan and structural system for the back of house areas will help for the use of standardized components and to simplify the construction process.
Chengdu Contemporary Art Centre by Zaha Hadid Architects
Click for larger image
Chengdu Tianfu Cultural and Performance Centre by Massimiliano and Doriana Fuksas
The symbol, which depicts a sun with whirling rays, is reinterpreted by Studio Fuksas as four elliptical buildings with swirling, ribbon-like outer walls. These walls will be clad in metal and perforated with a grid of triangular windows.
"The elliptical shape of each building gives the impression of a perpetual motion and continuous vibration," explain the architects.
Chengdu Tianfu Cultural and Performance Centre by Massimiliano and Doriana Fuksas
The two largest buildings will accommodate a performing arts centre and a cultural centre, with the former housing two theatres and a music hall, and the latter containing another theatre and an exhibition gallery. The remaining buildings will provide offices for a literary association and housing for resident artists, plus a series of gardens and public spaces will surround the buildings.
Construction is set to commence early next year.
Here's some more information from the architects:

Chengdu Tianfu Cultural and Performance Centre, Chengdu, China
Massimiliano and Doriana Fuksas have won the international competition for the construction of the first cultural center in the city of Chengdu. This city is the capital of Sichuan province and was hit by a terrible earthquake in 2008.
Studio Fuksas has other projects still going on in China and precisely in Shenzhen: the Guosen Tower and the Terminal 3 of the Bao'an International Airport that will be completed by next summer. Besides these projects Studio FUKSAS is preparing to realize this new one in the People’s Republic of China whose worth is 1 billion and 200 million yuan (150 million euro). The cultural complex consists of four buildings of elliptical shape with a spiral structure. The design concept is inspired by ancient symbol of the city of Chengdu (a circle with a sun with rays spiral) and demonstrates the willingness of the Chinese community to look at the future, focusing on art and culture. The project of Massimiliano and Doriana Fuksas was conceived as a symphony of architectural volumes, creating the effect of a music that you can listen to with your eyes. On a total area of about 110,000 square meters, the elliptical shape of each building gives the impression of a perpetual motion and continuous vibration. The surface of the facade is a continuous ribbon coated with a metal skin with openings geometric design that allow natural light to enter the interior of the four volumes. The complex is made up of a center for the performing arts that houses two theaters for a total of 1800 seats and a music hall (600 seats), a cultural center that includes a theater with 2600-3000 seats and an exhibition gallery, offices Writer and Literary Association, an apartment building for artists. All surrounded by green gardens that evoke the eastern hills of Sichuan, with their colorful vegetation. The construction should start early 2013, reflecting the dynamism and desire to grow of the big community of Chengdu, which is the fifth most populous city in China.
Project: Chengdu Tianfu Cultural and Performance Centre
Site: Chengdu, Sichuan, China
Period: Won competition 2012
Client: Sichuan Culture Centre, Literary and Writer
Architects: Massimiliano and Doriana Fuksas
Chinese partner: CSWADI
Area: 110,000 sq. m.
Program: Cultural Performance Center (theatre 1400 seats, music hall 600 seats, other theatre 400 seats); Public Cultural Center (theatre 2600/3000 seats, exhibition hall, mediateca); Literateur and Artist House e Research Institute (offices, archive, mediateca, atelier); residences for artists.
Cost: 1 billion and 200 million yuan (150 million euro).

Photography is from Entertainment and Travel Group.Chengdu Tianfu Cultural and Performance Centre by Massimiliano and Doriana Fuksas

No comments:

Post a Comment