Thursday, June 1, 2017

Vài món ăn đường phố Hàn Quốc

Chỉ cần liếc qua các món ăn, bạn sẽ muốn bay đến Hàn Quốc để thưởng thức ngay đấy.

Ẩm thực đường phố Hàn Quốc có thể xem là một trong những điểm thu hút nhất đối với khách du lịch khi đến xứ xở kim – chi này. Nếu có dịp đến Hàn Quốc thế nào bạn cũng chẳng kiềm chế được và thưởng thức tất tần tật các món siêu hấp dẫn sau.

Bánh gạo cay 

List những món ăn đường phố Hàn Quốc khiến ai cũng muốn đến Hàn ngay lập tức - Ảnh 1.
Bánh gạo cay vốn là ẩm thực cung đình Hàn Quốc. Tuy nhiên, ngày nay bánh gạo cay đã trở thành món ăn nhanh phổ biến trên khắp đường phố Hàn Quốc.
Bánh gạo cay bắt mắt với màu đỏ tươi của ớt, hấp dẫn người ăn với hương vị cay nồng, đặc biệt được ưa chuộng hơn vào những ngày mùa đông lạnh ở Hàn Quốc. Tùy theo từng vùng mà bánh gạo cay có thể được thêm nhiều nguyên liệu phong phú như thịt, trứng, rau, hành tây, chả cá, hải sản...
Lần đầu tiên thưởng thức bánh gạo cay Hàn Quốc có lẽ bạn sẽ phải suýt xoa, thè lưỡi và chảy cả nước mắt vì cay. Tuy nhiên, nếu đã ăn quen rồi thì bạn sẽ nghiện và muốn ăn mỗi ngày đấy.

Chả cá xiên

List những món ăn đường phố Hàn Quốc khiến ai cũng muốn đến Hàn ngay lập tức - Ảnh 2.
Cùng với bánh gạo cay, chả cá xiên là món ăn đậm chất đường phố nổi tiếng tại Hàn Quốc. Khác với Việt Nam, chả cả được làm thành viên tròn và xiên que thì ở Hàn Quốc chả cá lại được làm thành những thanh cá dài rồi luồn những chiếc xiên tre vào nên nhìn xa xa nhiều người lầm tưởng là lòng lợn luộc.
Những xiên chả cá thường được giữ nóng trong nước dùng hải sản và khi ăn thì không thể thiếu một chút nước xốt cay. Đặc biệt, thú vị nhất là bạn cứ thoải mái tự tay lấy và ăn bao nhiêu tùy thích, bởi sau khi bạn ăn xong thì người bán mới đếm xiên tre và tính tiền.

Bánh cá nhân đậu đỏ

List những món ăn đường phố Hàn Quốc khiến ai cũng muốn đến Hàn ngay lập tức - Ảnh 3.
Bánh cá nhân đậu đỏ cũng là một món ăn dễ bắt gặp trên đường phố Hàn Quốc. Những chú cá chép màu vàng ươm đổ ra từ khuôn bánh được xếp ngay ngắn trên quầy hàng thật sự trông rất bắt mắt. Đặc biệt, nhân đậu đỏ bùi bùi, béo béo và nóng hổi bên trong chính là điểm nhấn cho món ăn này càng hấp dẫn hơn.

Khoai tây lốc xoáy

List những món ăn đường phố Hàn Quốc khiến ai cũng muốn đến Hàn ngay lập tức - Ảnh 4.
Khoai tây lốc xoáy chỉ mới xuất hiện trên đường phố Hàn Quốc mấy năm gần đây. Như tên gọi của nó, với cách chế biến độc đáo, củ khoai tây được cắt thành nhiều lát cực mỏng nhưng không đứt rời mà cứ xoắn vòng vòng như một cơn lốc xoáy đang dần mạnh lên.
Khoai tây sau khi cắt lát mỏng thì được chiên giòn và tẩm ướp nhiều loại gia vị khác nhau. Có khi là hương vị thịt nướng, có lúc là pho mát hoặc chỉ đơn giản là một chút muối cho đậm đà. Chính hình dạng thú vị và độ giòn tan của miếng khoai tây nên món ăn này được rất nhiều bạn trẻ Hàn Quốc ưa chuộng.

Bánh tàn ong kẹp kem

List những món ăn đường phố Hàn Quốc khiến ai cũng muốn đến Hàn ngay lập tức - Ảnh 5.
Đây là loại bánh có mặt hầu như khắp các tuyến đường gần trạm tàu điện ngầm ở Hàn Quốc. Bánh tàn ong vàng ươm được cho kem lên trên, thêm một chút socola rồi gập đôi lại vừa giòn rụm, ngọt lịm lại mát lạnh khiến bạn không thể nào bỏ lỡ nếu vô tình đi ngang.

Kẹo bông gòn

List những món ăn đường phố Hàn Quốc khiến ai cũng muốn đến Hàn ngay lập tức - Ảnh 6.
Ở Việt Nam, kẹo bông gòn dường như chỉ dành riêng cho trẻ nhỏ, thế nhưng ở Hàn Quốc, thanh niên vẫn mê tít loại kẹo này nhé. Bởi dưới bàn tay tài hoa của thợ làm kẹo thì những cây kẹo bông gòn ra đời không chỉ có 1 hình dạng đơn điệu mà đôi khi nó là cả một bông hoa to, một chú thỏ, cún hoặc mặt gấu xinh xắn... Hay đơn giản chỉ 1 cây kẹo bông gòn to với nhiều tầng và nhiều màu sắc khác nhau cũng đủ cho bạn phải ngoái nhìn rồi đấy.
ĐOAN TRANG, NNA, THEO TRÍ THỨC TRẺ 

1. Tornado Potato 회오리감자 

 

Imagine the result of a potato inserted into a giant sharpener, and there you have it - South Korea’s famous spiral snack. The deep-fried skewered potato is served with seasonings like chili, cheese or barbecue powder, sometimes even with a hotdog! 

 

2. Fried Squid and Octopus 튀긴 오징어 & 튀긴 문어

 

Love dried seafood? Then this is your best bet in Seoul. The chewy goodness is dried up in the sun, then fried for its crisp, roasted flavor. This cart often carries many types of squid and octopus. Whether you want it lightly smoked or well seasoned, it’s an addictive street snack all the same. 
 

3. Delimanjoo 데리만쥬   

 

Delimanjoo is what Kueh Bulu is to Singapore, and what egglets are to Hong Kong. It is a small crisp cake filled with a rich, delectable custard that instantly envelops your tastebuds once you sink your teeth into it. Perfect for a quick bite. 
 

4. Goldfish Bread/ Boong-uh-ppang 붕어빵

 

The concept of this snack is similar to Delimanjoo, but fashioned after a goldfish instead. The sweet red bean filling complements the grainy texture and taste of bread, but another great way to enjoy a warm, freshly made Boong-uh-ppang is with a scoop of ice cream. This has been a classic favourite among Koreans of all generations, not to be missed on your first visit! 
 

5. Odeng 오뎅

 

Much like the lok-loks we get in JB, Odeng is an affordable street food - piping hot fish cakes on a skewer enjoyed with a signature soy sauce. Don’t forget to savour the broth and ask for seconds! 
Where to get it: Although it’s a street food, it’s a specialty at Odeng bars like Home Sweet Home (정든집), where dim lights and pleasant music help simulate a homely experience.
Address: Mapo-gu, Jandari-ro 20-13, Seoul, South Korea
 

6. Cotton Candy Somsatang 솜사탕

 

Somsatang is the Korean interpretation of a cotton candy. Granted, it’s the same stuff sold at the popcorn stalls at Pasar Malams, but it’s huge and 10 times prettier! For a comparison, the size of a somsatang is bigger than anyone’s head. 

It’s also a perfect companion for a day out in Korea, and an excellent #ootd prop before it melts. 
 

7. Giant Ice Cream 자이언트 아이스크림

 

Now here’s something that will catch your wandering eyes. This soft serve ice cream is almost as long as your arm, giving McDonald’s $1 ice-cream cone a run for its money. Finishing this will be an actual challenge, but whether you’re a hardcore ice-cream lover or the casual frolicker, you get at least 15 minutes of icy, creamy goodness. 
 

8. Egg Bread 계란빵

 

It’s a fusion of a half-boiled egg with fried bun - heaven in a mouthful. The mark of a great Egg Bread is a golden, runny egg yolk for that satisfying burst in the mouth when eaten. For those traveling on a budget, this Korean version of Eggs Benedict usually costs less than S$1!
 

9. Hotteok 호떡

 


Next on this list is Hotteok, a buffed up honey pancake. Containing walnuts, cinnamon powder and a brown sugar syrup filling, this is one heck of a sweet treat. It’s particularly exclusive to the winter season, because what better way to quell the cold than with a piping hot snack?
 

10. Long Waffle 롱와플 

 


As its name suggests, this is a stretched-out version of the ice-cream waffle, giving way more space to put all the toppings in the world. Imagine that, never having to choose between hazelnut, chocolate, strawberry, or cookies and cream. This snack is gaining popularity amongst the youngsters in Korea, so you can fit right in with this highly photogenic dessert!
 

11. Tokkebi Hotdog 도깨비 방망이 핫도그

 

Tokkebi has an interesting background. Some say that it’s derived from traditional Korean folklore, in which demons would carry around a spiked club to cast spells, summon food and make gold appear. We’re not sure about that myth, but if it’s a hotdog on a stick that had been double-battered and double-fried, anything goes.  
 

12. Sugar Lollipop 뽑기

 


Seoul’s sugar lollipop is made with a simple mix of caramelized sugar and a wee bit of baking soda. However, making a perfectly round and crisp bbopkki with imprinted shapes requires precise craftsmanship. Here’s a hack: bite around the imprinted shapes without cracking the candy, and you’ll get another bbopkki for free. 
 

13. Sannakji 산낙지 

 

Sannakji is one of the simplest and weirdest Korean delicacies of all - live baby octopus served with sesame seeds and sesame oil. Greens are sometimes added to make it look more appetising, but when the tentacles start moving, you’ll know what the hype is about. 
Don’t forget to chew the pieces well, because the suction cups on the tentacles are still pretty strong and you might risk having difficulty swallowing.
Where to get it:  Noryangjin Fish Market is famed for being the destination for fresh seafood, so it’s the only place you should go for the original Sannakji experience. 
Address: 688 Nodeul-ro, Dongjak-gu, Seoul, South Korea
 

14. Patbingsu 팥빙수

 

Patbingsu is South Korea’s answer to Ice Kachang - shaved ice topped with Azuki red beans, chopped fruits, condensed milk and fruit syrup. You may have tried Singapore’s variations of Oreo and Milo Patbingsus, but while in Korea, the traditional version is a classic you can’t miss.
Where to get it: Having been in the bingsu business for over 30 years now, Meal Top is the place to get the real deal, be it the traditional version or other quirky variations. 
Address: Apgujeong-dong 429 Hyundai Department Store 5F,  Gangnam-gu, Seoul, South Korea
 

15. Dakbal 닭발 

 

Dakbal is chicken feet marinated with gochujang (sweet and spicy sauce), drizzled with bits of peanut and served with fresh lettuce. The Dakbal has a sinewy and chewy texture which goes hand in hand with the crunchy greens. Once you get over the fact that you are eating the feet of chickens, this delicacy is surprisingly delectable. Watch out for the bones though!
Where to get it: Fan of chili? You’re in luck. Known for its immensely spicy chicken feet, Hongmi Dakbal is the place to go to get your euphoric dose of spiciness.
Address: 502-1 Sinsa-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea
 

16. Juk 죽 

 

Juk is a comfort food that could never go wrong. It’s different from the Singapore-style congee we’re used to. The rice bits are very chewy and often simmered with a wide range of ingredients like seafood, oyster mushrooms, pumpkin and red beans. 
Where to get it: Myeongdong Yongyang Juk is ideally located within the shopping district, for when you’re feeling peckish in the midst of retail therapy! 
Address: 199-59 Euljiro 2-ga, Jung-gu, Seoul, South Korea
 

17. Budae Jjigae 부대찌개 

 

The Budae Jjigae, also known as army stew, is a meal popularised after the Korean war, when people had little to eat and protein was scarce. It’s a mixture of army rations such as luncheon meat, sausages, ramyeon noodles, and the occasional baked beans. 
Where to get it: There are plenty of Budae Jjigae restaurants all around the country, but Bada Sikdang has been dubbed ‘The Best Budae Jjigae in Seoul’ by TripAdvisor reviews. 
Address: 743-7, Hannam-dong, Yongsan-gu, Seoul 140-893,South Korea
 

18. Injeolmi Toast 인절미토스트 

 

Injeolmi Toast is the Korean rendition of Kaya Toast that doubles up as a dessert. It features a chewy rice cake sandwiched between toasted white bread, topped with honey, azuki and sesame seeds along with powdered soybean. Absolutely fabulous. 
Where to get it: Where else would one go other than Seoul’s famed dessert cafe Sulbing? It’s the only stop you need to make for both Injeolmi toast and Patbingsu. 
Address: 22, Myeongdong 4-gil, Jung-gu | Namgyeong Bldg. 2F,Seoul, South Korea
 

19. Gimbap 김밥 

 

Like the bibimbapgimbap is also found and eaten everywhere in Korea. It’s the Korean variant of sushi, with rice rolled in sheets of dried laver seaweed along with fillings like fish, chicken, beef, eggs, and vegetables. The rice is fragrant in gimbap - seasoned with salt and sesame oil.
Where to get it: Jin Sun-ja Gimbap has been serving Gimbaps for the past 40 years, and it has earned a spot in South Korea’s official list of Seoul’s tastiest gimbap restaurants.
Address: 14, Nambu Circuit-ro 214-gil, Gwanak-gu, Seoul, South Korea
 

20. Pajeon 파전 

 

Pajeon is an egg dish pan-fried with spring onions and beef, pork and/or other seafood, served with a side of savory dipping sauce.  You could call this an omelette, with a Korean twist of course!
Where to get it: Nakseo Pajeon is the de-facto place for Pajeon. What could be more authentic than a hole-in-wall establishment that even local college students frequent?  
Address: 319-40 Hwigyeong 1(il)-dong, Dongdaemun-gu, Seoul, South Korea 

No comments:

Post a Comment