Monday, July 10, 2017

Vài món ngon ở Trung Quốc

Sườn xào chua ngọt
Gà Kungpao 
Đậu hủ Mapo
Đậu hủ non chiên giòn 
Hoành thánh
Hoành thánh chiên giòn 
Mì xào(Chow Mein)
Mì xào giòn
Sườn heo rang/ chiên muối tiêu(Cantonese Salt and Pepper Pork ChopsDumplings Spring rolls



1-1652-1442205004.jpg
Bánh bột mì hành
Món bánh pancake này được người dân Trung Quốc khá yêu thích, ăn kèm với xì dầu. Đặc điểm của nó là khá dai, có nhiều tầng và vị mặn.
2-9420-1442205004.jpg
Vịt quay Bắc Kinh
Sự kết hợp giữa miếng thịt mềm và da được tẩm ướp ngon lành khiến vịt quay Bắc Kinh trở thành một trong những món ăn "hot" mà du khách thường tìm kiếm khi tới quốc gia này.
3-4680-1442205004.jpg
Thịt lợn thái sợi
Món này xào cùng tỏi, nấm, rau củ, hạt tiêu, có nguồn gốc từ tỉnh Tứ Xuyên, có vị ngọt, cay và được nhiều du khách đánh giá là dễ ăn.
4-5857-1442205004.jpg
Thịt kho Đông Pha
Đây là món thịt kho nổi tiếng ở Hàng Châu, được đặt theo tên của một nhà thơ nổi tiếng ở nước này.
5-8323-1442205005.jpg
La Zi Ji
Nếu bạn là một người thích ăn cay, La Zi ji, đặc sản Tứ Xuyên, sẽ là món ăn phù hợp với bạn. Món này gồm thịt ức gà rán chín, xé nhỏ trộn với hạt tiêu, ớt...
6-9434-1442205005.jpg
Củ sen nhồi cơm nếp
Đây là món ăn đường phố ở Thượng Hải, Hàng Châu, được phủ bên ngoài một lớp sốt đỏ có vị ngọt.
7-1636-1442205005.jpg
Bánh Hamburger kiểu Trung Quốc
Món bánh mì nhân thịt lợn, được tẩm ướp rất mềm là đồ ăn đường phố quen thuộc ở tỉnh Thiểm Tây.
8-5446-1442205005.jpg
Tiểu bánh bao
Món bánh bao nhỏ này có nhân tôm thịt và nước súp bên trong. Khi ăn bạn nên gắp bánh lên thìa, dùng đũa chọc nhẹ vào vỏ bánh cho nước súp bên trong tràn ra rồi thưởng thức.
10-7031-1442205006.jpg
Gà ăn mày
Là món ăn đặc sản của tỉnh Giang Tô, gà được nhồi bên trong nhiều thịt, nấm và bọc lá sen, lớp vỏ ngoài là đất sét rồi đem nướng. Khi ăn, thực khách phải dùng búa đập vỡ lớp đất sét ra để thưởng thức phần thịt gà ngon mềm bên trong.
11-8133-1442205006.jpg
Dan dan mein là một bát mì nóng, gồm những sợi mì dài ăn cùng thịt băm. Nước mì được hòa lẫn với sa tế nên có màu đỏ đẹp mắt. Đây là đặc sản của tỉnh Tứ Xuyên

12_1442201089.jpg
Bánh bao xá xíu
Đây là một món ăn đặc sản, được nhiều du khách yêu thích đến từ tỉnh Quảng Đông. Nhân bánh bao là những miếng thịt lợn được tẩm ướp cùng nước sốt.
13_1442203630.jpg
Đậu phụ sốt thịt bằm
Món ăn này đến từ tỉnh Tứ Xuyên, gồm đậu phụ sốt chung với ớt, hành tây, hành lá và thịt lợn băm nhỏ. Đậu phụ được nhiều thực khách chọn để ăn kèm với cơm.
15_1442203630.jpg
Cháo thập cẩm
Món cháo này được nấu từ các loại ngũ cốc, sau đó ăn kèm với quẩy và các loại thịt.
16_1442203630.jpg
Quẩy
Món này thường ăn kèm với nước chấm hoặc cháo, là đồ ăn đường phố phổ biến ở mọi nơi tại Trung Quốc.
17_1442203631.jpg
Trứng thế kỷ
Trứng thế kỷ là món ăn cao lương mỹ vị của người Trung Quốc. Nó có thể là trứng vịt, gà hoặc cút, nhưng chỉ xuất hiện trong các bữa đại tiệc do đều là những quả trứng được lên men từ nhiều năm. Sau một thời gian dài bảo quản, lòng trắng trứng có màu nâu giống thạch, lòng đỏ có màu đen hoặc kem.
18_1442203631.jpg
Shumai
Đây là một loại bánh bao, đặc sản của tỉnh Quảng Đông. Nhân bánh bao được làm từ tôm, thịt băm hoặc cua.
19_1442203631.jpg
Đậu đũa xào
Món ăn có nguồn gốc từ Tứ Xuyên. Đậu được nướng để có vị giòn, sau đó mới xào cùng hạt tiêu, hành tươi, tỏi, gừng...
23.jpg
Guo tie
Đây là món bánh "lai" giữa sủi cảo và bánh bao rán, có nhân làm từ tôm, thịt heo, thịt bò, bắp cải, gừng, hành...
24.jpg
Đậu phụ thối
Cái tên nghe không mấy ngon lành, nhưng đây là một trong những món ăn mà Bussiness Insider khuyến khích du khách nên thưởng thức. Du khách có thể ăn món này bằng cách chiên, hấp, om, nướng hoặc hầm.Anh Minh
http://www.businessinsider.com/foods-to-eat-in-china-2015-8/#yu-xiang-rou-si-features-shredded-pork-doused-in-hot-garlic-sauce-with-sauteed-vegetables-such-as-mushrooms-and-peppers-the-dish-originated-in-the-southwestern-province-of-sichuan-3
Đọc thêm: 

15 Interesting Facts on Chinese Food You Probably Won't Know

"Chinese food" is the most popular food in the world, but authentic Chinese food has many differences with Western food! Here are 15 or so more facts to educate and shock you.

1. World's Biggest Variety of Flavors — It's Not All the Same!

Did you know that Chinese food has 5 Key Flavors that must be balanced according to Traditional Chinese Medicine — sweet, sour, salty, bitter, and spicy?
Flavors vary considerably across China. For example, Sichuan cuisine is famous for numbing spiciness, Hong Kong cuisine is sweet or savory, northern cuisine is salty, and southern minority cuisine is sour. See Regional Cuisines.

2. China's North/South (Wheat/Rice) Food Divide

Steamed bunsSteamed buns
The colder, drier north favors wheat production, so northerners eat dumplings, wheat noodles, steamed buns, and stuffed buns mostly. See Northern Cuisine.
In the south, Chinese eat bowls of rice or rice noodles with almost every meal (as well as far greater varieties of fruit and veg), and only occasionally eat wheat.

3. Chinese Eat Almost Everything That Moves!

Foreigners are often shocked what Chinese eat. Many Chinese dishes make foreigners feel weird or squeamish, like dog hotpot, insects, scorpions, snakes, rats, pig's ears, heads, feet, hearts, lungs, liver, kidneys, intestines, and boiled blood.

4. Huge Quantities of Vegetables

VegetablesVarious vegetables in a market
Chinese eat far more fruit/vegetables than in the West — about twice as much dietary fiber… resulting in bowel movements twice the size of Western ones! Read more on China's Top 10 Vegetables.

5. Crazy Vegetable Variety

Crazy variety is not limited to China's "meats"… Many of China's vegetables and fruit you won't have seen or heard of before, like pomeloes, bitter cucumber, yard-long yams, tree fungi, and dozens of untranslatable weed-like plants.

6. It Must be Fresh in China — Canned/Frozen Food Spurned

Wet markets (where live/freshly-butchered animals and freshly picked foods are sold) abound in China — almost one per city block. Many Chinese go every day. Fridge freezers are catching on, but fresh veg is still a must. Tins are despised.
Also, according to Chinese medicine food must be eaten in season to combat too much yin (cold weather) and yang (hot weather), dryness, or dampness. E.g. huge white radishes (with high yang) are very popular in winter.

7. Chinese Eat Bones… Or Spit Bone Splinters

FishFish
Chinese don't like waste, so whole animals are often served. E.g. fish are not filleted, just gutted, with head and bones intact. Sometimes bones are soft enough to chew up; sometimes they must be de-mouthed (onto a side plate).
Chinese believe meat near the bones is the best, and that marrow is very nutritious, so bones are deliberately chopped to splinters to release the marrow — watch out while eating. Bone broth is popular.

8. Everything's Bite-Size for Chopstick Eating

Chinese don't eat with knives and forks, traditionally, which is seen as violent or barbaric, but with chopsticks. As chopsticks don't actually chop, all food is very soft or chopped up into bite-size pieces before cooking.

9. China Uses 45 Billion Pairs of Chopsticks a Year

That's an unremarkable average of 2 or 3 pairs a month for its approaching 1.4 billion population. The government has imposed a disposable chopstick tax to reduce usage.
Most (disposable) chopsticks are softwood or bamboo, so that's about 100 square miles or the area of Queens of trees/bamboo… or 50,000 tonnes — imagine trucks of chopsticks lined up end-to-end for 30 miles.

10. The Same Thing Can Be Cooked a Dozen Ways 

Like Bubba's shrimp in Forest Gump, there are many ways to cook Chinese food. For example, a fish could be steamed, boiled, stewed, quick-fried, stir-fried, deep-fried, roasted, sautéed, marinated in brine, pickled in vinegar, soy-sauced, or sweet-and-sour-sauced.

11. Food Decoration Can Verge on the Ridiculous

FishA fish dish is decorated with cucumber slices and red peppers.
Chinese chefs, particularly Jiangsu cuisine experts, go overboard on presentation. They believe "the first bite is with the eyes". Dishes are served in precise patterns or lifelike shapes, brightened by intricate vegetable carvings and decorative herbs.

12. Dish Names Can Be Misleading

Chinese like to give to dishes catchy names. Some names have nothing to do with their ingredients. For example:
  • 'Husband Wife Lung Slices' is not cannibalism (which you'll be relieved is not allowed in China), but thinly sliced bovine lung, tongue, or some other cut, seasoned with chili oil.
  • 'Ants climb trees' (蚂蚁上树 mǎyǐ shàng shù) is vermicelli with spicy minced pork.
Remember, a 'field chicken' (田鸡 tiánjī) is a frog! A tour guide or translator will help you avoid surprises. We offer our services below.

13. Food Is Superstitiously Symbolic

MooncakesMooncakes
Chinese attach particular meanings to certain foods based on shapes, colors, pronunciations, and legends. Superstition and tradition dictate certain foods must be eaten for certain festivals/events to invoke a blessing.
For example, ingot-shaped dumplings mean wealth at New Year, and round mooncakes represent family reunion at Mid-Autumn. See The Symbolism of Chinese Foods.

14. Dishes Are Shared Lazy-Suzy-Style

In traditional Chinese meals, dishes are shared communally. Dishes are served in the middle of a table, and people sit with their rice bowls around it.
In restaurants, especially for tables seating 10 or 12, there are usually lazy Susan turntables to permit easy sharing among diners. See What Restaurants Are Like in China.

Jianbing (Chinese Crepes) 
.
Jiaozi (Chinese Dumplings) 

Pai gu nian gao (Pork Chop with Rice Cakes) ...
Cifantuan or Ci Faan (Glutinous rice balls) ...
Baozi (Chinese Bread Buns) 
Huo guo (Hotpot) ...
  • Rou Jia Mo (Chinese Hamburger) 
  • Donkey Meat Sandwich.

    Chinese Kebabs | ©Dan Lundberg/FlickrChuan’r (Chinese Kebabs)

  • Tang Hu Lu | ©Joni Cong/Flickr

  • Bing Tanghulu (Candied Hawthorns)

  • Banmian (Chinese Noodle Soup)

  • Cong You Bing (Deep-Fried Scallion Pancakes)

No comments:

Post a Comment